Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-04@19:06:29 GMT

ریشه کنی جذام در ایران به زودی

تاریخ انتشار: ۸ بهمن ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۶۸۷۰۲۴۱

ریشه کنی جذام در ایران به زودی

تهران- ایرنا- رئیس مرکز تحقیقات پوست و جذام دانشگاه علوم پزشکی تهران از برنامه ریشه کنی بیماری جذام در ایران خبرداد و گفت: موارد ابتلا به این بیماری در کشور اندک است با این حال این برنامه با همکاری وزارت بهداشت و مرکز تحقیقات پوست و جذام برای ریشه کنی کامل بیماری در دست انجام است.

به گزارش گروه علمی ایرنا، هشتم بهمن ماه مصادف با 28 ژانویه روز جهانی کمک به جذامیان نامیده شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

جذام یک بیماری عفونی مسری است که بیشتر پوست، اعصاب محیطی، چشم‌ها و مخاط دستگاه تنفسی فوقانی را درگیر کرده و به مرور به دیگر اعضای بدن سرایت می‌کند.
این بیماری به وسیله باسیل های مقاومی به نام مایکوباکتریوم لپره به وجود می آید و یکی از راه های نادر منتقل شدن این بیماری میزبان واسط یعنی نوعی موش به نام آرمادیلو است اما انتقال اصلی جذام از طریق ترشحات بینی یا تماس با پوست فرد مبتلا صورت می گیرد.
این میکروب در درجه حرارت پایین به بقا و رشد خود ادامه می دهد به همین دلیل به نقاطی از بدن با درجه حرارت کم یعنی پوست و سیستم اعصاب محیطی مانند دست، پا و چشم حمله می کند.
بیشترین شیوع جذام مربوط به آسیا، آفریقا، تاحدودی آمریکای مرکزی و جنوبی و اقیانوسیه است. کشورهای راس جذام بومی شامل هند، برزیل و اندونزی است. این کشورها حدود ۸۵ درصد موارد تشخیص داده شده جذام را دارا هستند.
این بیماری در گذشته در برخی مناطق ایران مانند مازندران، گیلان، زنجان و آذربایجان، به کردستان و کرمانشاه شایع بود و به دلیل ناشناخته بودن بیماری و نبود روش های درمانی موثر، میزان ابتلا به آن تقریبا زیاد بود اما اکنون با پیشرفت های حاصله در تشخیص و درمان بیماری، میزان ابتلا به آن به مقدار قابل توجهی کاهش یافته است.
بر اساس تعریف سازمان جهانی بهداشت زمانی که شیوع یک بیماری در کشوری به یک در هر 10 هزار مورد برسد، آن بیماری حذف شده تلقی می شود. به گفته کارشناسان، ایران سال ها است که به این عدد رسیده است. تعداد موارد کشف شده جذام در ایران در سال ۱۳۷۰ معادل ۱۹۱ بود که در سال ۱۳۸۶شیوع این بیماری به ۳۷ نفر کاهش یافت.
به گفته دکتر علیرضا فیروز رئیس مرکز تحقیقات پوست و جذام دانشگاه علوم پزشکی تهران، میزان ابتلا به این بیماری در ایران درحال حاضر به حدود 10 تا 20 مورد در سال رسیده است.
وی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا درخصوص این بیماری اظهار کرد: عامل جذام یک میکروب به نام مایکوباکتریوم یا باسیل هانسن است که محل تکثیر اصلی آن در دستگاه فوقانی انسان است و در حیوانات وجود ندارد؛ بنابراین از انسان به انسان منتقل می شود.
وی ادامه داد: میزان عفونت زایی این باسیل بسیار کم است به طوری که حدود 95 درصد مردم دنیا به صورت ژنتیکی نسبت به این باسیل مقاوم هستند و اگر این باسیل وارد بدن آنها شود، به طور کامل آن را از بین می برند و هیچگاه دچار چنین بیماری نمی شوند و تنها پنج درصد افراد به صورت ژنتیک نسبت به این باسیل حساس هستند و اگر شرایط فراهم باشد، ممکن است مبتلا شوند.

** راه های انتقال بیماری
رئیس مرکز تحقیقات پوست و جذام دانشگاه علوم پزشکی تهران اظهار کرد: برای انتقال این بیماری تماس نزدیک و طولانی لازم است؛ تا باسیل از بیمار به فرد سالم منتقل شود؛ از این رو بیشتر بستگان نزدیک بیماران در معرض خطر قرار دارند و افراد عادی در معرض این بیماری نیستند.
فیروز ادامه داد: بیماران جذامی بر اساس پاسخ سیستم ایمنی بدن به دو گروه تقسیم می شوند؛ آنهایی که ایمنی خوبی دارند، به آنها کم باسیل گفته می شود و میکروب در بدن آن بسیار کم است و به همین خاطر بیماری آنها مسری نیست زیرا به دلیل کم بودن میکروب نمی توانند آن را به فرد دیگر منتقل کنند.
وی گفت: گروهی از بیماران که باسیل در بدن آنها بسیار زیاد است می توانند منتقل کننده بیماری باشند و به آنها پرباسیل گفته می شود؛ بنابراین ترسی که نسبت به انتقال این بیماری وجود دارد، اشتباه است شاید حدود 40 سال پیش که اطلاعات زیادی در مورد این بیماری نبود، این ترس منطقی به نظر می رسید اما اکنون دیگر نباید نسبت به آن نگرانی وجود داشته باشد.

** میزان شیوع
فیروز گفت: به دلیل پیشرفت های حاصله در تشخیص و درمان این بیماری، تعداد 10 هزار بیمار جذامی در پیش از انقلاب اکنون به حدود 10 تا 20 بیمار در سال رسیده است و این ها نیز افرادی هستند که یا دیر به پزشک مراجعه کرده اند و یا اینکه پزشکان در تشخیص اشتباه کرده و بیماری تاحدود پیشرفت کرده است.
وی ادامه داد: امیدواریم با تشخیص سریعتر بیماران جدید و بیمارانی که اکنون مبتلا هستند و درمان کامل آنها، در آینده نزدیک بتوانیم این بیماری را مانند بسیاری از کشورهای دیگر ریشه کن کنیم.
فیروز اظهار کرد: بیمارانی که مبتلا شده و درمان شده اند، دیگر جزو مبتلایان به شمار نمی آیند؛ این بیماری مانند بیماری های دیگر که بیمار پس از طی دوره درمان بهبود می یابد، پس از تکمیل دوره درمان برای بیماران بهبودی حاصل شده و از نظر سازمان بهداشت جهانی جزو بیماران به شمار نمی آیند.
وی گفت: شاید معلولیت هایی به دلیل تشخیص و درمان دیرهنگام برای بیماران ایجاد شده باشد؛ مثلا اینکه دچار نابینایی یا تغییر شکل ظاهری شده باشند اما دیگر بیمار نیستند.

** شیوع استانی
رئیس مرکز تحقیقات پوست و جذام دانشگاه علوم پزشکی تهران اظهار کرد: زمانی که بیماری در کشور شیوع داشت، کانون هایی در کشور مانند استان خراسان، قزوین، گیلان، آذربایجان، کردستان داشتیم اما اکنون که میزان ابتلا به این بیماری کم شده و پدیده مهاجرت نیز زیادشده است، این تعداد (سالانه 10 تا 20 بیمار) در همه جای کشور پراکنده است و هیچ استان خاصی برای شیوع این بیماری نداریم.

** علائم اولیه
فیروز در مورد علائم اولیه جذام گفت: این بیماری ابتدا به صورت یک لکه روی پوست نمایان می شود اگر بیمار پوست تیره داشته باشد، لک ایجادشده کمی روشن تر از پوست می شود اگر بیمار پوست روشنی داشته باشد، این لک قرمزرنگ می شود.
وی افزود: مشخصه ای که این لک دارد این است که به مرور زمان حس این ناحیه از بین می رود به طوری که اگر سرما، گرما، زخم یا ضربه ای ایجاد شود، بیمار متوجه نمی شود.
رئیس مرکز تحقیقات پوست و جذام گفت: از بین رفتن حس مهمترین علامتی است که می تواند در تشخیص جذام به پزشکان کمک کند. به تدریج موهای منطقه لک نیز می ریزد و تعریق آن ناحیه نسبت گذشته کم شده و خشک و پوسته پوسته می شود.
فیروز خاطرنشان کرد: این لک می تواند در همه نقاط بدن که سردتر از سایر نقاط است، ایجاد شود زیرا میکروب جذام در سرما تکثیر می کند به همین دلیل در زیر بغل، کشاله ران و پوست سر این لک ها ایجاد نمی شود.
وی ادامه داد: به مرور زمان اعصاب دیگر نیز گرفتار می شوند؛ عضلات دست را گرفتار می کند به طوری که بیمار یک مداد را نیز نمی تواند در دست بگیرد، یا ضعف در عضلات پا ایجاد می شود و مجبور می شود که پای خود را هنگام راه رفتن روی زمین بکشد یا اینکه اگر زخم یا تاولی ایجاد شود، متوجه نشود و زخم عفونی شود و سپس باعث تخریب استخوان، غضروف و مفصل شود و معلولیت ها و بدشکلی هایی در مراحل پیشرفته ایجاد کند.
فیروز تاکید کرد: اگر بیمار دقت کرده و به موقع مراجعه کند و تشخیص صحیح انجام شود، بیماری به موقع درمان شده و معلولیت های بعدی ایجاد نمی شود.

** درمان
فیروز ادامه داد: در گذشته با وجود اینکه باسیل این بیماری کشف شده بود، اما درمانی برای آن وجود نداشت اما از سال 1980 میلادی درمان این بیماری کشف شد و آنتی بیوتیک های خاصی برای آن تهیه شد؛ بیماران کم باسیل دو نوع آنتی بیوتیک را به مدت 6 ماه و بیماران پرباسیل سه نوع از این دارو را به مدت یک سال مصرف می کنند و پس از پایان این دوره میکروب از بدن آنها پاک می شود و بیمار کاملا بهبود می یابد.
وی اظهار کرد: داروهای این بیماری رایگان است و از سوی سازمان بهداشت جهانی در اختیار تمام کشورها قرار می گیرد و بیماران هزینه ای برای درمان بیماری خود متقبل نمی شوند.

** برنامه ریشه کنی جذام
رئیس مرکز تحقیقات پوست و جذام درخصوص برنامه ریشه کنی بیماری جذام نیز گفت: اکنون در مرحله کنترل بسیار خوبی از بیماری قرار داریم و امیدواریم با تداوم مرحله کنترل به فاز ریشه کنی هم برسیم.
فیروز اظهار کرد: کلاس های آموزشی دوره ای برای پزشکان در قالب این برنامه ریشه کنی اجرا می شود تا بتوانند این بیماری را به درستی تشخیص دهند. همچنین کمیته مرکزی بررسی بیماری علائم بیماران در مرکز پوست و جذام دایر شده است تا افرادی که تشخیص نوع بیماری آنها مشکل است یا از نظر درمانی دچار مشکلاتی هستند به این مرکز ارجاع داده شوند و مشکل آنها زودتر حل شود.
وی اظهار کرد: لک در تشخیص افتراقی بسیاری از بیماری ها می تواند قرار گیرد؛ از این رو تشخیص دقیق جذام نیاز به آموزش و تجربه زیادی دارد.
فیروز به بخش دیگری از این برنامه اشاره کرد و گفت: در قالب برنامه ریشه کنی جذام از آنجایی که بستگان درجه یک بیماران بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا هستند، آنها را تحت بررسی های پزشکی قرار می دهیم تا اگر آنها نیز مبتلا شده اند، هرچه زودتر درمان آغاز شود.
وی ادامه داد: همچنین به آنها آموزش می دهیم که اگر مشکلی پیدا کردند یا ضایعه ای مشاهده کردند زودتر مراجعه کنند تا در صورت ابتلا به جذام به موقع تشخیص و درمان شوند.
فیروز خاطرنشان کرد: به طورکل این برنامه عمدتا بر اساس آموزش پزشکان و کادر درمانی پایه ریزی شده است که باید در امر تشخیص خبره شوند زیرا از نظر درمانی مشکلی نداریم و اگر بتوانیم به خوبی تشخیص دهیم درمان و ریشه کنی این بیماری قطعی خواهد بود.
علمی**1834**1440
خبرنگار: ناهید شفیعی** انتشار: گلشن

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۸۷۰۲۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چالش‌های فراوان بیماران خاص و صعب العلاج در ایران/ وقتی مشکلات بیماران هموفیلی دیده نمی‌شود

 گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا، توجه به بیماران خاص و صعب العلاج از جمله دغدغه‌های سال‌های گذشته تاکنون نظام سلامت بوده است، موضوعی که در ادوار مختلف وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور به صورت جدی دنبال شده است، اما تا امروز اقدامات موثری در زمینه درمان بیماران خاص و صعب العلاج صورت نگرفته و در برخی از مناطق محروم کشور نیز بسیاری از بیماران خاص و صعب العلاج با مشکلات جدی درمانی رو به رو هستند.

بیماری‌های خاص چیست؟

در علم پزشکی تعریفی تحت عنوان بیماری خاص وجود ندارد. بیماری‌های خاص به شرایطی پزشکی گفته می‌شود که میزان شیوع آن در جامعه آماری بسیار کم بوده و برای درمان آنها باید شرایط ویژه‌ای فراهم گردد. در حقیقت، این نوع از بیماری‌ها درمان قطعی ندارند و فرد باید تا آخر عمر تحت حمایت‌های درمانی قرار بگیرد، به طور خلاصه انواع بیماری خاص ویژگی‌های مشترکی دارند که عبارتند از مزمن بودن، عدم درمان قطعی، سختی درمان، هزینه بالای درمان، نیاز به دارو، شیوع کم بیماری که شامل این موارد می‌شود.

مشکلات فراوان بیماران هموفیلی

احمد قویدل مشاور مدیرعامل کانون هموفیلی ایران در همین زمینه در گفت و گو با خبرنگار سلامت خبرگزاری علم‌و فناوری آنا با اشاره عدم دسترسی مناسب به دارویی در ادامه با اشاره به مشکلات بیماران هموفیلی در ایران گفت: یکی از مشکلاتی که بیماران هموفیلی با آن رو به رو هستند عدم دسترسی مناسب به دارو در مناطق محروم است و باید افراد بیمار برای تهیه دارو به مراکز شهرستان‌ها مراجعه کنند که این موضوع باعث بروز مشکلات زیادی شده است.

قویدل ادامه داد: از سوی دیگر روش‌های قدیمی درمان نیز سالهاست که منسوخ شده است روش‌های جدید جایگزین راه‌های درمانی گذشته شده است، باید توجه داشت که در روش‌های قدیمی فرد بیمار ممکن است در سنین نوجوانی و جوانی دچار معلولیت شود، اما در روش‌های درمانی جدید که به صورت دارویی و موسوم به پیشگیری است فرد می‌تواند مراحل درمانی بسیار مطمئن تری را پشت سر بگذارد.

وی با اشاره به اینکه سال گذشته و مشکلات بیماران هموفیلیوی با اشاره به اینکه سال گذشته سال خوبی برای بیماران هموفیلی از نظر دارویی نبود گفت: متأسفانه مسئولین سازمان غذا و دارو سال‌ها است با استفاده از سنگر تولید داخلی و بستن فهرست دارویی کشور، بیماران را از دارو‌های نوین بی بهره نگه داشتند. یکی از نتایج این نوع سیاستگذاری‌های انحصاری، همین بحران دارویی هموفیلی است که ماه‌ها است که گریبان بیماران هموفیلی را رها نکرده است. چند ماه است که بیماران به صورت‌های مختلف درد می‌کشند و به علت عدم امنیت دارویی زندگی آنها دچار اختلال شده است.

مشاور مدیرعامل کانون هموفیلی ایران تاکید کرد: بار‌ها با مسئولان مربوطه و نمایندگان مجلس شورای اسلامی جلساتی داشتیم، اما متاسفانه اقدامات کافی برای بیماران هموفیلی صورت نگرفته است؛ متاسفانه در کشور برای بیماران هموفیلی تنوع دارویی وجود ندارد و این موضوع می‌تواند مشکل ساز شود.

وی ادامه داد: از سوی دیگری یکی از مشکلات بیماران هموفیلی موضوع بازنشستگی است؛ اگر به صورت دقیق محاسبه کنیم فردی که مبتلا به بیماری هموفیلی است باید نسبت به یک فرد دیگر سریع‌تر بازنشسته شود و ما می‌خواهیم این موضوع توسط دولت ویژه دنبال شود.

نگاه ویژه بیمه سلامت به بیماران خاص و صعب العلاج

محمدمهدی ناصحی درباره پوشش اقلام دارویی جدید بیماران خاص و صعب‌العلاج گفت: در سال جاری، ۲۲۹۰ دارو تحت پوشش بیمه‌ای قرار دارند و تعداد دارو‌های تحت پوشش بیمه‌پایه برمبنای مصوبه شورای عالی بیمه افزایش یافته است.

وی گفت: دارو‌هایی که تحت پوشش بیمه‌ای قرارگرفته‌اند برای بیماری‌های دیابت، فشارخون و بیماری‌های روانی به خصوص اسکیزوفرنی کاربرد دارند.

وی با بیان اینکه ۵۹ دارو براساس مصوبه شورای عالی بیمه تحت پوشش قرار گرفته‌اند، اظهار کرد: دارو‌هایی که به سبد پوشش بیمه‌ای اضافه شده‌اند شاید به شکلی دیگر یا در دوز دیگری تحت پوشش بوده‌اند؛ بنابراین تمام مراکز خصوصی و دولتی عرضه‌کننده دارو، ۷۰ درصد از هزینه‌ها را پوشش می‌دهند.

مدیرعامل سازمان بیمه سلامت گفت: افراد مشمول صندوق بیماری‌های خاص و صعب‌العلاج علاوه بر پوشش ۷۰ درصدی بیمه، مشمول پوشش مازاد به میزان ۲۰ تا ۲۵ درصد می‌شوند. گاهی اوقات، پوشش مازاد بیماران مشمول صندوق بیماری‌های خاص و صعب‌العلاج نیز تا ۳۰ درصد افزایش می‌یابد.

تلاش وزارت بهداشت به منظور برقراری پوشش کامل بیمه‌ای برای بیماران خاص و صعب‌العلاج

سعید کریمی معاون درمان وزارت بهداشت گفت: تشکیل کمیته‌های علمی به منظور به روز رسانی برنامه‌های درمان و تدوین و ابلاغ بسته‌های جامع درمان برای کلیه گروه‌ها شامل خدمات درمانی، پیشگیری از عوارض بیماری و ارزیابی‌های دوره‌ای از جمله اقدامات صورت گرفته در زمینه توسعه خدمات درمانی است.

کریمی افزود: در زمینه دسترسی عادلانه بیماران به خدمات درمانی، توسعه زیرساخت‌های مورد نیاز برای ارائه خدمت از طریق تکمیل و تجهیز مراکز مراقبت جامع هموفیلی شامل ویزیت پزشک، تزریق فرآورده‌های خونی و انعقادی، عرضه دارو‌های تخصصی، دندانپزشکی، توانبخشی و توسعه برنامه پروفیلاکسی در ۲۰ مرکز انجام شده است.

وی ادامه داد: تدوین و ابلاغ دستورالعمل حمایتی کمک به بیماران و تقبل هزینه‌های بستری مرتبط با بیماری در بخش‌های دولتی شامل کلیه خدمات ذکر شده در بسته حمایتی، حمایت از بیماران در خصوص تأمین پکیج ملزومات مصرفی تزریق فاکتور در منزل به ویژه برای پروفیلاکسی و ITI (درمان مهارکننده)، کمک به هزینه خدمات دندانپزشکی تخصصی و گا‌ها تحت بیهوشی در مراکز درمانی و دانشکده‌های دندانپزشکی برای بیماران هموفیلی و کمک به هزینه خدمات توانبخشی و فیزیوتراپی در بیماران هموفیلی با مشکلات مفصلی در راستای حفاظت مالی از بیماران صورت می‌گیرد.

کریمی درباره وضعیت مراکز جامع هموفیلی نیز گفت: مراکز جامع، در واقع شبکه مراکز درمانی بیماران هموفیلی است. این شبکه شامل چند مرکز قطب (ریفرال) و مراکز اقماری وابسته است. در حال حاضر ۲۰ مرکز درمانی هموفیلی داریم که خدمات مورد اشاره را به صورت کامل ارائه می‌کنند.

معاون درمان وزارت بهداشت همچنین افزود: با توجه به قانون بودجه و با همکاری سازمان بیمه سلامت در تلاشیم پوشش کامل بیمه‌ای برای بیماران خاص و صعب العلاج ایجاد کنیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • آیا طب سنتی ریشه در غریزه انسان و دیگر انسان‌تباران دارد؟
  • چالش‌های فراوان بیماران خاص و صعب العلاج در ایران/ وقتی مشکلات بیماران هموفیلی دیده نمی‌شود
  • کانون هموفیلی ایران: دارو‌های جدید هموفیلی، تحت پوشش بیمه نیست
  • مصائب بیماران هموفیلی برای تهیه دارو
  • درمان بیماری‌های صرع و تشنج کودکان در ایران
  • یک موضوع مهم درباره آلرژی که خیلی‌ها نمی‌دانند
  • ایران جزء ۱۰ کشور اول دنیا در درمان بیماری‌های اورولوژی
  • کشف داروی جدید برای درمان بیماری MS (فیلم)
  • یک موضوع مهم درباره آلرژی که خیلی‌ها نمی‌دانند | در مواجهه با آلرژی برخی پزشکان، بیماران را دچار سوءتغذیه می‌کنند
  • عوارض اختلال افسردگی مزمن چیست؟/ راهکارهای درمان را بشناسید